Nieuws

Ik voel me ziek. Moet ik een test doen?

Beste patiënt

Voelt u zich ziek en twijfel u of u een test moet laten doen? Door de Self Assessment Testing vragenlijst in te vullen kan u inschatten of een test voor corona (COVID-19) zinvol is. Heeft u of de persoon voor wie u de vragenlijst invult milde symptomen die zouden kunnen wijzen op corona, dan kan u na het invullen van de vragenlijst zelf een code aanmaken om een coronatest te laten afnemen.

De vragenlijst invullen kan via deze link:
https://sat.info-coronavirus.be/nl/formulier/sat

Risicocontacten

Beste patiënt

Heeft u contact gehad met iemand die positief getest heeft op Corona? Wacht dan op telefoon van contacttracing. Zij gaan u een code bezorgen waarmee u een afspraak kan maken om een PCR-test te laten uitvoeren in de triagepost. Als u de code ontvangen heeft, kan u via de onderstaande link een afspraak maken.

testcovid.doclr.be

Patiënten met een hoogrisicocontact worden niet meer getest in de huisartsenpraktijk.

Plaatsen griepvaccin

Beste patiënten

Vanaf 08/11/2021 t.e.m. 26/11/2021 kan u online een afspraak boeken voor het plaatsen van een griepvaccin. Deze kan u terugvinden onder de naam “Griepvaccinatie Groepspraktijk De Midgaard” als u een afspraak maakt via onze website. Gelieve met volgende zaken rekening te houden bij het boeken van deze afspraak:

 • Deze afspraken dienen enkel voor het plaatsen van een griepvaccin, voorschriften en attesten kunnen niet opgemaakt worden tijdens dit moment
 • Elke afspraak duurt 5 minuten waarbij je steeds met 2 personen mag komen
 • Vergeet geen klevertje van de mutualiteit, een balpen en je griepvaccin mee te brengen
 • Draag losse bovenkleding zodat de bovenarm snel ontbloot kan worden
 • Na het plaatsen van het vaccin moet u enkel in de wachtzaal wachten als u in het verleden een reactie heeft gehad

Lukt het boeken van de afspraak online niet goed? Geen probleem! U kan nog steeds ons secretariaat bereiken tijdens de openingsuren.

Verwelkoming Dr. Barbara Chorus en Dr. Hanne Decoene

Beste patiënten

Vanaf 01/10/2021 komen Dr. Barbara Chorus en HAIO Dr. Hanne Decoene onze praktijk versterken. U kan zowel online als telefonisch een afspraak bij hen boeken.

Een HAIO, zoals Dr. Hanne Decoene, is afgestudeerd als basisarts en werkt zelfstandig als huisarts mee in de praktijk, onder supervisie van de praktijkopleider Dr. Willem Van Nuffel, met hiernaast nog een opleidingsprogramma en studeert na 3 jaar af als Master in de Huisartsgeneeskunde, nodig voor de erkenning als huisarts.

 

GEEN online afspraak boeken

Beste patiënten

Bij het boeken van een online afspraak, hebben we gemerkt dat veel patiënten de informatie die als pop-up venster verschijnt, niet lezen of nakomen.

Hierbij willen we opnieuw vragen om bij:

 • Keelpijn
 • Koorts
 • Diarree
 • Luchtwegklachten (hoesten)
 • Extreme vermoeidheid
 • Verkoudheden
 • Bij terugkomst uit rode zone
 • Bij contact met positieve geteste patiënten
 • Bij twijfels

GEEN online afspraak te boeken, maar te bellen op het nummer 016 906 906. Op deze manier kunnen we een afspraak boeken op onze infectieraadpleging waarbij contact met andere patiënten vermeden wordt en het contact met onze artsen en de secretariaatsmedewerkers zo veilig mogelijk kan gebeuren!

Afscheid dr. von Winckelmann

Beste patiënten

Met pijn in het hart heb ik besloten om, wegens medische en persoonlijke redenen, mijn werkzaamheden als huisarts binnenkort stop te zetten. Vanaf 25 september 2021 zal ik niet meer werkzaam zijn bij groepspraktijk De Midgaard. Ik bedank iedereen voor het gestelde vertrouwen de afgelopen jaren!

Karin von Winckelmann

Griepvaccin

Beste patiënten

Vanaf 01/10/2021 kan u, zonder voorschrift, uw griepvaccin gaan ophalen bij de apotheek.

Voorschrift op zak

Beste patiënten

De papieren voorschriften zullen stilaan verdwijnen en plaats maken voor de elektronische versie. Om alles te vergemakkelijken, hebben ze hiervoor “Voorschrift op Zak” bedacht. Deze app kan worden gedownload op uw Smartphone via Playstore of op uw Iphone via de Appstore. Mocht u hier niet vertrouwd mee zijn, kan u steeds surfen naar http://www.voorschriftopzak.be waarbij u de app kan downloaden. Er zal vervolgens gevraagd worden om u via Itsme persoonlijk te identificeren om zo toegang te krijgen tot alle voorschriften die zijn opgemaakt door de arts. Hieronder staat nog een link waarbij u meer informatie kan vinden: https://www.farmad.be/voorschrift-op-zak/

Voor veel mensen echter is werken met de GSM niet evident waardoor er voor hen ook een oplossing is gevonden. De artsen kunnen voorschriften opmaken en koppelen met uw identiteitskaart waardoor u deze gewoon kan gaan halen bij de apotheek met behulp van de identiteitskaart. U kan naar eender welke apotheek gaan die het voorschriftje kan terugvinden. Mochten er hier nog vragen over zijn, kan u steeds ons secretariaat contacteren tijdens de openingsuren op het nummer 016 906 906.

DOMINO app

Een Leuvense studie vergeleek 2 jaar lang patiënten die via de DOMINO app een eenvoudig prikkelbaredarmsyndroom-dieet volgden met patiënten die medicatie namen voor hun probleem. Het dieet scoorde beter dan de geneesmiddelen. Het dieet bevat naast voedingsadvies ook een lijst met recepten en handige tools die je verder helpen.

Met veel plezier melden wij u dat de DOMINO app beschikbaar! De app is te downloaden in de Google en Apple stores, in een Nederlandstalige en een Franstalige versie. Je betaalt een beperkte vergoeding die toelaat de applicatie online aan te bieden en te onderhouden.

Wat kan de app je bieden?
– Dieetinstructies over wanneer en hoe je best kan eten
– Een lijst met te vermijden producten waar je via een zoekfunctie gemakkelijk producten kan terugvinden
– Mogelijke alternatieven voor de te vermijden producten
– In totaal meer dan 100 recepten (dit zowel voor het ontbijt, lunch, avondeten, desserten en enkele snacks) waarvan je de hoeveelheden kan aanpassen naargelang het aantal personen waarvoor je kookt
– De mogelijkheid een weekmenu op te stellen met jouw favoriete gerechten uit de app
– Het opstellen van een eigen boodschappenlijst die het winkelen erg vergemakkelijkt
– Tips indien je graag buitenshuis gaat eten
– Algemeen levensstijl advies

Bespreek met je huisarts of dit dieet jouw klachten zou kunnen verhelpen. Neem bij onvoldoende verbetering opnieuw contact op met je huisarts.

Bevallingsverlof Dr. Bakkers – Verwelkoming Dr. Frie Allemeersch

Beste patiënten

Wij verwelkomen Dr. Frie Allemeersch in de praktijk vanaf 5 juli 2021. Zij zal tijdelijk onze praktijk versterken ter vervanging van Dr. Sophie Bakkers die op 15/07/2021 in bevallingsverlof gaat. Dr. Bakkers zal afwezig zijn t.e.m. 05/11/2021.

Wanneer krijg ik een COVID-certificaat?

Er zijn 3 types certificaten:

 1. een vaccinatiecertificaat : het certificaat is al beschikbaar na 1e prik, na de 2e prik wordt er een nieuw certificaat aangemaakt. De meeste EU-landen zullen ALLEEN een certificaat van VOLLEDIGE vaccinatie aanvaarden. Meestal zullen landen dit certificaat ook pas aanvaarden vanaf een bepaalde wachtperiode na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is.
 2. een testcertificaat van een PCR-test (geen sneltest of zelftest) met een negatief resultaat. Dit certificaat moet zeer recent voor het vertrek naar het buitenland zijn aangemaakt. Ook de termijn van geldigheid van dit certificaat kan per land afwijken.
 3. een herstelcertificaat voor mensen die hersteld zijn van COVID-19 na een positieve COVID-test. De geldigheid van dit certificaat zal in de meeste landen 180 dagen zijn.

De geldigheidsduur van het certificaat is afhankelijk van het type certificaat en van de specifieke regels in het EU-land waar u het wilt gebruiken.

Vanaf wanneer en waar kan ik het gebruiken?

Het COVID-certificaat is vanaf 1 juli 2021 bruikbaar in alle EU-lidstaten. België heeft de certificaten al beschikbaar gemaakt. Dit betekent echter niet dat landen de COVID-certificaten vanaf half juni zullen kunnen lezen of aanvaarden.

U doet er goed aan de regels van het land van bestemming voor vertrek na te kijken. U vindt reisadvies op de Europese website Reopen of het reisadvies op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse zaken. Er zijn per land afwijkende regels.

Hoe aanvragen?

Een COVID-certificaat

 • is digitaal opvraagbaar via de CovidSafeBE-app (mobiele app) en op websites zoals Mijn Burgerprofiel of mijngezondheid.be. Om certificaten digitaal op te vragen heeft u ofwel uw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme).
 • een vaccinatiecertificaat kunt u op vraag per post toegestuurd krijgen. U moet dan wel rekening houden met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. U contacteert hiervoor de Helpdesk van de regio waar u gevaccineerd werd:
  • Vlaanderen: 078 78 78 50 (9 tot 19u op weekdagen) (internationale oproepen: +32 78 78 78 50). Alle types certificaten kunnen door de Helpdesk ook verstuurd worden naar uw eBox, deze moet dan wel geactiveerd zijn.
  • Brussel: 02 214 19 19 (9u tot 17u30 op weekdagen en van 10-17u30 in het weekend)

Zorg dat u tijdens uw reis naar het buitenland uw certificaat bij de hand hebt, niet alleen online, maar ook gedownload/offline op uw smartphone of tablet bijvoorbeeld. Of zorg voor een geprinte of papieren versie als back-up. Zo heeft u geen probleem als u onderweg geen internetverbinding heeft.

Voor meer informatie kan u de website van Vlaamse overheid raadplegen: www.vlaanderen.be/covid-certificaat 

Informatie voor testen uitgaande reizigers

Beste patiënten

Reizen is terug mogelijk maar wordt nog altijd afgeraden. Volg steeds de maatregelen die van toepassing zijn in het land van bestemming en de maatregelen bij je terugkeer naar België. Lees bij vertrek het reisadvies van Buitenlandse zaken voor het land van je bestemming.

Omdat we in onze praktijk prioritair testcapaciteit willen voorbehouden voor acuut zieke patiënten en hoogrisicocontacten nemen we geen coronawissers af bij uitgaande reizigers. We verwijzen hiervoor naar volgende plaatsen:

We zijn u alvast dankbaar voor uw begrip en gaan ervan uit dat hier in de nabije toekomst op een hoger bestuursniveau een oplossing voor wordt uitgewerkt. 

Vriendelijke groet

Huisartsen De Midgaard 

Huisartsen De Midgaard

Bel ons op

016 906 906

Afwezigheden

 

Dr. Bakkers 
03/03/2022

Dr. Decoene
27/12/2021 – 01/01/2022
19/02/2022 – 06/03/2022

Dr. Raat
24/12/2021 – 01/01/2022

Dr. Van Nuffel 
27/12/2021 – 31/12/2021